Mönstertillverkning

Startsida Tovat Stickat Sytt Galleri GalleriWorkshops Företagsaktivitet Kurser Försäljning Kontakt
Bild. En stor toffla och 2 mindre, visar att storleken kan vara svår att beräkna.

Knepigt att beräkna rätt storlek.
Vid tovning krymper arbetet 50%. Mönster och mallar i bubbelpast bör alltså vara 50% större än slutresultatet. När ullen är färdigtovad blir den så hållfast att du kan tvätta den i tvättmaskin på 30grader ylletvätt. Det kan vara svårt att beräkna storleken så den blir rätt. Bilden visar en toffla som blev för stor och 2 mindre i rätts storlek. Det kan hända även den bäste.

Bild som visar när 2 vantar tovas samtidigt.

Man kan när man skall göra 2 av något tova dem samtidigt.
När man skall ha 2 tofflor, eller 2 pulsvärmare, eller 2 par vantar kan man med fördel göra en mall för att tova båda samtidigt.Det är lättare att få dem lika tjocka och lika stora då också.

Bild Ull och silke utlagt på mall av bubbelplast.

Stora mönster.
Tovar man större saker lägger man ut ullen som vanligt. är det svårt att vända på arbetet för att fortsätta lägga ull på andra sidan om bubbelplasten är det bra att lägga tunn plast på. (Typ byggplast) och sedan använda en rundstav för att rulla upp arbetet när man vänder det.Vanlig plast är också bra att använda för att hålla dekorationer på plats innan de filtats fast.

Bild Zebra randigt möbeltyg tovat i vit finull och ränderna i svart rya ull.

Olika ullsorter till olika ändamål.
Svensk finull som är något kraftigare än merino ullen, men ändå väldigt "finhårig" brukar jag använda när jag skall göra möbeltyger och väskor. Till sådant som skall vara lite mer stadga i. Ull i olika kvalitet beroende på vad du skall tillverka. Merinoull använder jag till kläder. Köper du ull av någon, fråga om ullen går att tova med. Det är inte all ull som filtar sig.

Kontakta mig gärna via E-mail E-mail annelie@hantverkochtovat.se Copyright © Annelie Richardsson.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!